piątek, 30 grudnia 2016

Przegląd filmowy #3: frakcje, stare taśmy i magiczna szafa

Cześć :)
Kurczę, czemu ten czas tak szybko leci? Dopiero co pisałam podsumowanie maja, a za dwa dni będę musiała zebrać wszystkie przeczytane książki z grudnia. Wam też tak szybko to zleciało? Cały ten rok? W tym miesiącu obejrzałam całkiem sporo, jak na mnie, filmów - 6, prawie 7 (6 i pół właściwie). Praktycznie wszystkie produkcje mnie zadowoliły. 
Musicie wiedzieć, na jakiej zasadzie działają te moje Przeglądy. Otóż mam sporo obejrzanych filmów na swoim koncie i co miesiąc wybieram sześć, o których chcę szczególnie powiedzieć. Niektóre obejrzałam tydzień temu, a inne rok! Mniej więcej z każdego piszę podsumowanie, które serwuję wam. I tak to właśnie wygląda :P


poniedziałek, 26 grudnia 2016

BOOKSHELF TOUR - 2016 rok

Witajcie :)
Wielkimi krokami zbliża się nowy rok, a ja po raz kolejny nie mogę się nadziwić, jak szybko to zleciało. Nie będę powtarzać zeszłorocznej gadki, odsyłam po prostu do TEGO POSTA, gdyż jest on ściśle związany z tym, który pokazuję Wam dzisiaj. W ciągu jakichś 350 dni moja biblioteczka wzbogaciła się o mnóstwo nowych pozycji i już prawie brakuje mi miejsca! Części starych książek się pozbyłam - niektóre oddałam do biblioteki, inne sprzedałam. Sporo kupiłam, dużo wygrałam. Zainteresowani zbiorem moich książek? 

piątek, 16 grudnia 2016

Z muzyką w tle #6

Hej!
Jeśli śledzicie wszystkie posty z tej serii na moim blogu, pewnie zauważyliście, że szczególnie lubię jeden zespół, mianowicie Nickelback. Ich utwory oddają wszystko to, czego szukam - dobre teksty, zapadająca w pamięć melodia, niesamowite, choć pewnie dla niektórych specyficzne głosy - to wszystko (no, i sami członkowie zespołu :D) przyciąga moją uwagę. Z licznych komentarzy wywnioskowałam, że i wy lubicie Nickelback, dlatego dzisiejszy post jest szczególnie dla fanów tego zespołu, a Ci, którzy wcześniej nie mieli z nim styczności, mogą go poznać i, być może, odnaleźć swoich nowych, muzycznych ulubieńców. 
Przedstawiam sześć kolejnych utworów Nickelbacka, których często słucham.


czwartek, 1 grudnia 2016

Wrap up #16: Listopad

Hej kochani!
Jak już mówiłam w tamtym miesiącu, miałam ambitne plany na listopad i tym razem (na całe szczęście) wszystko poszło po mojej myśli. A ja zakończyłam miesiąc z cudownym wynikiem. Być może dla wielu nie jest on fenomenalny, ale dla mnie i mojego braku czasu - aż 7 książek to coś! Jestem bardzo zadowolona, ponieważ praktycznie wszystkie książki sprostały moim oczekiwaniom. A jak u Was czytanie?

Oprócz tego chciałabym uprzedzić Was, że przez jakieś dwa tygodnie nie będą pojawiały się tutaj żadne posty. Mam mało czasu, a narobiłam sobie sporo zaległości, których wypada się pozbyć. Chciałabym również chwilowo odetchnąć, bo nauka zmieszana z innymi obowiązkami ostatnio mnie przetłacza i czuję się przemęczona.




Podsumowując:
Przeczytałam 2833 stron, czyli około 95 stron jednego dnia.

Przeczytam tyle, ile mam wzrostu:
20 cm, co łącznie daje 130,2 cm / 164 cm.



Chyba nie muszę mówić, że najbardziej z całego miesiąca podobała mi się ostatnia część Pottera, prawda? Na drugim miejscu są dwa ostatnie tomy Percy'ego Jacksona, a tuż za nimi "Chirurg" Tess Gerritsen. Swoją drogą, bardzo polecam ten thriller!

czwartek, 24 listopada 2016

#72: Dziewczyna z drużyny


 Miranda Kenneally | Wydawnictwo: Pascal | 383 strony | lit. młodzieżowa / Young Adult
★★★★☆☆☆

Wiele osób uważa, że futbol to typowo męski sport, w którym dobrze zbudowani, potężni mężczyźni nacierają na siebie i szarżują po piłkę. Niektórzy twierdzą, że ten, podobnie jak mnóstwo innych sportów, nie jest przeznaczony dla kobiet. Żyjemy jednak w takich czasach, w których granice te stopniowo się ze sobą zacierają, a dawne, surowe i rygorystyczne zakazy oraz przepisy przestają obowiązywać. Miranda Kenneally w swojej książce idealnie to pokazuje. Jesteście ciekawi, co sądzę o "Dziewczynie z drużyny", złamanych barierach i stereotypach?

niedziela, 20 listopada 2016

#71: Bitwa w labiryncie


Rick Riordan | Wydawnictwo: Galeria Książki | 368 stron | fantasy
★★★★★★★★★

Szanowni państwo, dzisiaj z przykrością musimy nadać komunikat o zbliżającej się wielkimi krokami wojnie. Oddziały potwornego króla Tytanów Kronosa gromadzą się, z każdą minutą powiększając swe szeregi o nowe, silne jednostki. Nie można jednak umniejszać dzielnych Olimpijczyków, którzy robią wszystko, co w ich mocy, by zapobiec niepotrzebnemu starciu. To, po której stronie się odwołacie, zależy wyłącznie od państwa. Nie zapominajcie tylko, że Zeus pamięta. I nie zawsze przebacza. Pierwsza bitwa odbędzie się najprawdopodobniej w Obozie Herosów. Módlmy się i trzymajmy kciuki za wygraną pod przewodnictwem Percy'ego Jacksona i jego przyjaciół. Tymczasem zapraszam Państwa na opinię ekspertów.

wtorek, 15 listopada 2016

Z muzyką w tle #5

Hejka :)
Jestem tak zmęczona szkołą, obowiązkami i życiem, że już nie mogę doczekać się świąt, śniegu i choć chwili wolności. Wy też? Na całe szczęście mam muzykę, która pomaga mi się odprężyć. Są też książki, w tym miesiącu czytanie idzie mi odrobinę lepiej. Jesteście ciekawi zestawienia utworów, które przygotowałam na dziś?



środa, 9 listopada 2016

Małe conieco #6, październikowy book haul

Hej, hej!
Każdy z nas lubi zdobywać książki, prawda? Ja akurat na widok nowych pozycji w swojej biblioteczce cieszę się, jakbym dosłownie wygrała milion w totka. Wprawdzie dzisiejszy stosik nie jest szczególnie pokaźny, jednak widniejące w nim tytuły cieszą oko. Czy czytaliście jakąś z wymiennych poniżej książek? O jakie tytuły wzbogaciły się wasze biblioteczki w październiku?


niedziela, 6 listopada 2016

#70: Endgame. Wezwanie


James Frey | Wydawnictwo: SQN | 512 stron | dystopia/antyutopia 
★★★★★

Złocista okładka, dziwny symbol stylizowany na jakiś poważnie wyglądający antyczny znak oraz zapowiedź zupełnie nowej wizji końca świata, na które jest ogromny popyt zarówno w literaturze jak i kinematografii, wzbudziły moje zainteresowanie. W końcu kto nie chciałby przekonać się, co tym razem zaserwował kolejny autor, a właściwie autorzy, bowiem James Frey znalazł sobie partnera do pisania książki - Nilsa Johnsona Sheltona? Na pewno ja! W trakcie lektury dowiedziałam się, że "Endgame" nie jest książką, tylko książką. Mój stopniowo rosnący zapał osiągnął punkt kulminacyjny w momencie, w którym upewniłam się, że pierwszy tom nowej trylogii to początek międzynarodowego projektu, a także konkursu z ogromną pieniężną nagrodą. Jednak chwile potem okazało się, że aby zdobyć górę złota, należy rozwiązać zagadkę. Ukrytą gdzieś w książce. Bardzo trudną. Więc odpuściłam i skupiłam się tylko na lekturze. Jesteście ciekawi, co aż tak niezwykłego ma w sobie "Endgame"?

czwartek, 3 listopada 2016

#69: Mam twój telefon


Sophie Kinsella | Wydawnictwo: Sonia Draga | 416 stron | komedia/romans
★★★★★★★★

Przez ostatni czas wręcz katowałam się czytaniem drugiego tomu "Krzyżaków" Sienkiewicza, przez co totalnie odechciewało mi się czytać inne książki. Z odsieczą nadeszła jednak przypadkowo odnaleziona przeze mnie recenzja powieści, która powinna wyciągnąć z czytelniczego dołka. I wiecie co? "Mam twój telefon" zapowiadała się tak świetnie, że jakimś cudem przełamałam lody i odzyskałam swój dawny zapał. Oprócz tego poznałam genialną autorkę i jeśli inne jej książki będą równie zabawne, w pełne smutku dni staną się one moim lekarstwem, które w przyszłości być może polecę i wam.

wtorek, 1 listopada 2016

Wrap up #15: Październik 2016

Hej kochani!
Jak tam u Was idzie czytanie? U mnie niestety nie najlepiej... Przez calutki miesiąc męczyłam się z przeczytaniem drugiego tomu "Krzyżaków", w efekcie czego totalnie odechciewało mi się czytać, wolałam oglądać seriale bądź filmy (tak swoją drogą Supernatural jest niesamowity *.*), a także łamałam postanowienie, że ograniczę książkowe wydatki. No ale kto by się nie skusił na dodruk "Króla kruków", prawda? :D Pocieszcie mnie choć trochę. Oczywiście wyszło na to, że "Krzyżaków" nie dokończyłam, ale wspomogłam się streszczeniem i sprawdzian poszedł mi naprawdę dobrze. 
Na listopad i grudzień mam bardzo ambitne plany, przydałoby się trzymanie za mnie kciuków :P Dlatego razem spinamy pośladki i idziemy dalej, nie patrząc w przeszłość (czytaj: październik, który pogrzebał mnie po samiutki czubek głowy).




Podsumowując:
Przeczytałam 416 stron, czyli około 13 stron jednego dnia.

Przeczytam tyle, ile mam wzrostu:
2,6 cm, co łącznie daje 110,1 cm / 164 cm.



Tak, tak. Trzy książki.... Na całe szczęście "Mam twój telefon" było książką naprawdę dobrą i zabawną, o której powiem coś więcej już za kilka dni :)

niedziela, 30 października 2016

Przegląd filmowy #2: zając perkusista, szybkie samochody oraz nieudany horror

Hej!
Witam Was w drugiej odsłonie Przeglądu filmowego. Serię tę przyjęliście ciepło, więc postanowiłam ją kontynuować. Ostatnim razem zapomniałam wspomnieć, że częstotliwość dodawania takich postów to każdy przedostatni dzień miesiąca i tego trzymać się będę. Tym razem znajdziecie garść starszych filmów, gdyż sama nie oglądam tylko tych nowych produkcji, oraz jeden czy dwa nieco młodsze.

czwartek, 27 października 2016

#68: Czerwone jak krew


Salla Simukka | Wydawnictwo: YA! | 257 stron | kryminał/thriller
★★★★★

Słysząc słowo kryminał, w głowie od razu klaruje mi się obraz ciemnego, gęstego lasu tuż obok jeziora, w którym panuje głucha cisza, wieje lekki wietrzyk, a siarczysty mróz szczypie w nos. Bohater, zmęczony biegiem, zatrzymuje się na chwilę, próbując ogrzać lodowate niemal ręce. Wydycha parę z ust, a ta zamienia się w mglisty obłoczek. Czujecie już powiew tego charakterystycznego, skandynawskiego klimatu? Cóż, idźmy dalej. Skryty za pobliskim krzakiem czai się morderca, dzierżąc w ręku narzędzie zbrodni. Nie tak wyobrażał sobie swoją kolejną ofiarę. Nie jego miał za cel, ale raz już popełnił błąd, więc drugi nie zrobi tego samego. Doskakuje do krzepkiego mężczyzny i jednym, precyzyjnym cięciem zakańcza kolejny żywot. Jesteście ciekawi, czy następny skandynawski kryminał będzie mówił o tym samym, co pozostałe?

wtorek, 25 października 2016

Top 5: Książki idealne na Halloween

Hej!
Ostatnio był Paranormal Book Tag, a dzisiaj kolejny post, związany z pewnym świętem, o którym każdy słyszał. Idealnie się złożyło, bo ostatnie Top 5 było gdzieś w okolicach maja tego roku, a powinno pojawić się przynajmniej raz na dwa miesiące (takie moje założenia :P). Nadrabiam zaległości. Mam nadzieję, że zadowolicie się moją listą książek idealnych na Halloween.

5. Wypowiedz jej imię - James Dawson

 


 

4. Alicja w krainie Zombie - Gena Showalter

 

 

 

 

3. Carrie - Stephen King

 

 

 

 

2. Feed - Mira Grant

 

 

 

1. TO - Stephen King

 

sobota, 22 października 2016

Paranormal Book Tag

Witajcie :)
Mamy miesiąc październik, a co za tym idzie... niebawem będziemy obchodzić Halloween! Jaki dzieciak choć raz nie marzył o tradycyjnym za granicą przebieraniu się za potwory, księżniczki czy inne dziwactwa? Tona słodyczy kusi, małe psikusy rozweselają, a całość gwarantuje dobrą zabawę. Ach, szkoda, że Polacy nie obchodzą tego święta :D Może w przyszłości się to zmieni, kto wie. 
Żeby wprowadzić trochę nastroju na mojego bloga, postanowiłam wreszcie wykonać pewien tag, idealnie pasujący do okoliczności. Nominowała mnie do niego Marta z bloga Tusia,Książki i nie tylko. Bardzo dziękuję :) Przedstawiam Paranormal Book Tag. Jak myślicie, postraszy w nim coś, czy nie?


środa, 19 października 2016

#67: Girl Online


Zoe Sugg | Wydawnictwo: Insignis | 368 stron | lit. młodzieżowa
★★★★★☆☆

Nie ma to jak zabierać się za zrecenzowanie książki przeczytanej jakiś rok temu. Dobrze jednak, że człowiek czasem myśli z wyprzedzeniem i robi sobie notatki, nawet jeśli potem z nich nie korzysta, bo w wyjątkowych sytuacjach mogą one uratować z opresji. Autorką książki, o której mowa, jest znana w Internecie jako Zoella, kobieta nagrywająca modowo-urodowe filmiki na YouTube. Czy idzie to w parze z pisaniem? Jeśli jesteście tego ciekawi, a także interesuje Was, jak przez rok zmieniła się moja opinia o "Girl Online", zapraszam do dalszej części recenzji.

niedziela, 16 października 2016

Z muzyką w tle #4

Witam serdecznie :)
Ostatni tydzień zaciekle walczyłam z chorobą. Zaczęło się od ogromnych dreszczy, trudnego do opanowania chłodu ogarniającego całe ciało, przez bóle głowy, mięśni i gardła, aż do skoków temperatury. Oczywiście chorowałabym krócej, gdybym schowała swą dumę i wszechwiedzę gdzieś do kieszeni i ruszyła z cieplutkiego łóżka do gabinetu lekarza, specjalisty w tym temacie. Nie poszłam i cierpiałam, ale teraz jest już znacznie lepiej. Są jakieś plusy. W 4 dni obejrzałam cały pierwszy sezon Supernaturals (kochający Deana - łączmy się!), ponadrabiałam zaległości blogowe, obejrzałam trochę filmów i coś poczytałam. Matko, pochłonęłam takie ilości herbaty (fujka!), że uzbierałoby się tego wszystkiego prawdopodobnie z 20 litrów.
Koniec mojego biadolenia, zapraszam wszystkich do posłuchania dobrej muzyki. Może Wy polecicie mi jakieś super kawałki? 



piątek, 14 października 2016

#66: Książę Kaspian


Clive Staples Lewis | Wydawnictwo: Media Rodzina | 224 str | fantasy
★★★★★★★☆☆

Na samym początku mojej przygody z Narnią postanowiłam, że będę recenzować kolejne przeczytane części. Stwierdziłam, że opowieść autorstwa Clive Staplesa Lewisa potraktuję tak samo, jak inne książki tego gatunku, ale nie potrafię. Spory czas po lekturze doszłam do wniosku, iż historyjka ta jest tak krótka, ale zarazem magiczna, że choć mogłabym mówić o niej godzinami, powtarzanie w kółko tych samych słów jest zbędne. Z tego też względu dzisiaj bardzo krótko: polecam, bo warto. I jeśli dobrze znam siebie, ta recenzja jest ostatnią. Jejku, jak to zabrzmiało! Oczywiście nie mam na myśli ostatniej na całym blogu, ale ostatnią książek z tej serii. Bo nie potrafiłabym znaleźć nowych słów, które opiszą moje odczucia. Być może po tomie siódmym zrobię całkowite podsumowanie i omówienie cyklu, ale do tego momentu jeszcze daleko.

sobota, 8 października 2016

Małe conieco #5, wrześniowy book haul

Dzień dobry!
Przychodzę dzisiaj do Was z nowym postem, ponieważ chciałabym pochwalić się Wam moimi książkowymi zdobyczami z września. Bądźcie dumni, kupiłam tylko trzy książki z pięciu łącznie przybyłych. Postanowiłam ograniczyć ilość nowych zdobyczy do absolutnego minimum, gdyż w mojej biblioteczce znajduje się około 70 nieprzeczytanych książek. Przez te ponad 30 dni, rezygnując z zamówień, oszczędziłam tak dużo pieniążków, że jest to wręcz szokujące.


1. "TO" - Stephen King; Zaczęłam czytać tę historię na czytniku mojej siostry i tak bardzo się wciągnęłam, że postanowiłam zdobyć swój własny egzemplarz w wersji papierowej. Zakup z olx za około 40 złotych. 
2. "Pandora" - M.R. Carey; Dorwałam tę książkę za 15 złotych na znaku, bardzo chciałam ją przeczytać, bo dużo osób polecało.
3. "Mroczny zakątek" - Gilian Flynn; Podobnie jak wyżej, zakupiona na znaku za około 15 złotych.
4. "Skandalistka" - Jo Beverly; Wygrana w konkursie.
5. "Szczęście w nieszczęściu" - Izabella Frączyk; Wygrana w konkursie.

Macie którąś z tych książek? Czytaliście?

środa, 5 października 2016

#65: 450 stron

Autor: Patrycja Gryciuk
Seria: -
Tłumaczenie: -
Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 12 sierpnia 2015
Ilość stron: 416
Kategoria: kryminał
Ocena: 5/10
Książka bierze udział w wyzwaniu Czytam, ile chcę;
+ 2,6 cm do: Przeczytam tyle, ile mam wzrostu;

Opis: Ktoś musi zginąć, żeby o tej książce zrobiło się głośno…

W świecie w którym wszystko jest na sprzedaż, skrajne i drastyczne posunięcia marketingowe nie dziwią już nikogo. Ale czy ktokolwiek zdecydowałby się na zabójstwo, aby wypromować nową książkę?

Wiktoria Moreau to królowa kryminału, która w przeddzień wyczekiwanej przez miliony czytelników premiery najnowszej książki, zostaje posądzona o zniesławienie. Zamiast cieszyć się ze spotkań z wielbicielami, uczestniczy w procesie sądowym i policyjnym śledztwie w sprawie serii morderstw popełnianych według fabuły powieści jednego z jej największych konkurentów.

Zapraszam do rozwinięcia!

niedziela, 2 października 2016

Wrap up #14: Wrzesień 2016

Witajcie moi drodzy :)
Ostatnio bywam rzadziej na blogu, a wiąże się to (niestety) ze zmniejszoną ilością przeczytanych przeze mnie książek. Ubolewam, ponieważ w tym miesiącu ukończyłam tylko dwie historie. Nie mogłam się zdecydować, co czytać Łapałam to, na co miałam ochotę w danym czasie i z tego też względu jestem zmuszona do dokończenia chyba pięciu zaczętych książek :D Liczę, że październik będzie owocniejszy.



1. "Krzyżacy tom 1" - Henryk Sienkiewicz
2. "TO" - Stephen King

Podsumowując:
Przeczytałam 1424 stron, czyli około 48 stron jednego dnia.

Przeczytam tyle, ile mam wzrostu:
2,2 cm + 7,5 cm = 9,7 cm, co łącznie daje 107,5 cm / 164 cm.



Cóż :D W tym miesiącu nie przeczytałam nawet trzech książek, ale mimo wszystko postanowiłam nie pomijać tej części posta. Bezapelacyjnie najlepsze było "TO", o którym prawdopodobnie ogromnie rozpiszę się w recenzji, bo ta akurat historia wymaga mnóstwa słów. Na "Krzyżaków" jakoś bardzo również narzekać nie mogę. Choć to moja lektura, również przypadła mi do gustu. Wychodzi więc na to, że nie ma też żadnej złej książki :P

U Was pewnie lepiej, nie? Pochwalcie się! :)

czwartek, 29 września 2016

Przegląd filmowy #1: nawiedzona lalka, Otyła Amy i gang narkotykowy

Hej kochani!
Od długiego czasu planowałam zorganizowanie czegoś, co wiązałoby się z filmami i serialami. Jedne i drugie oglądać uwielbiam.  Ciągnęło mnie do pisania recenzji, ale wiem, że nie wyrobiłabym ze wszystkim. Poza tym, sama nie wiem, jak się do tego zabrać, gdyż nie jestem we wszystkim aż tak obeznana. Nauki masa, a czasu tak mało. Pomyślałam jednak, że gdyby moje opinie składały się maksymalnie z dziesięciu zdań, znalazłabym chwilę i na obejrzenie, i na podsumowanie produkcji. Dlatego dzisiaj prezentuję Wam pierwszy post z serii Przegląd filmowy.
W każdej odsłonie znajdziecie po sześć filmów, wraz z opisami pochodzącymi ze strony Filmweb oraz moją króciutką opinią.


poniedziałek, 19 września 2016

LBA #17 - #21

Hej!
Wiem, jestem mistrzem :D Dzisiaj przychodzę do Was z nominacjami LBA, a raczej odpowiedziami na nie. Małym minusikiem jest to, że są tu prawie nominacje sprzed roku. Przepraszam za aż taką obsuwę, jest mi głupio, ale liczę na to, że mi wybaczycie. Wybrałam aż sześćdziesiąt sześć pytań. Taki trening na przyszłe wywiady :D

 
Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonana robotę". Po przyjęciu LBA należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował. Obowiązkiem jest też wklejenie znaku LBA do wpisu.
 
Zapraszam do rozwinięcia!

piątek, 16 września 2016

Z muzyką w tle #3

Hejka kochani!
Ja wiem, ja naprawdę wiem, że nie powinnam obiecywać i prezentować nowej serii, publikować z niej tylko dwa posty, w dodatku w kilkumiesięcznym odstępie, a potem dziwić się, że mało osób w ogóle wie o jej istnieniu. Ale z ręką na sercu obiecuję, że to już koniec z brakiem systematyczności. Ustaliłam dla własnej, ale i waszej wygody dokładną datę publikowania postów muzycznych - raz na miesiąc, dokładnie po połowie, tj. 15 lub 16 dnia miesiąca. Mam nadzieję, że ten termin pasuje :P 
A teraz takie pytanie, już z innej beczki całkiem - jak tam w szkołach? Do których klas poszliście w tym roku?
Dobra, nie przedłużając - przedstawiam kolejne piosenki, tym razem jest ich sześć, w których jestem zakochana mniej lub bardziej. Zmieniłam też formę - wiem, że nie wszyscy chcą czytać to, co mam im do powiedzenia o poszczególnym utworze, dlatego pozbyłam się moich interpretacji. Zostawiam to Wam :)


środa, 14 września 2016

#64: Baśnie Braci Grimm dla dorosłych i młodzieży. Bez cenzury

Autor: Phillip Pullman
Tłumaczenie: Tomasz Wyżyński
Seria: -
Wydawnictwo: Albatros  
Data wydania: 14 listopada 2014
Ilość stron: 464
Kategoria: fantasy, baśnie
Ocena: 6/10
Książka bierze udział w wyzwaniu Czytam, ile chcę;
+ 3,1 cm do: Przeczytam tyle, ile mam wzrostu;


Opis: Autorska wersja „Baśni” braci Grimm opracowana przez Philipa Pullmana. Książka zawiera 50 wybranych baśni niemieckich autorów, które zostały na nowo opowiedziane prostym, precyzyjnym językiem, pozbawionym czułostkowości, infantylizmu i pseudoliterackich ozdobników. Nabrały dzięki temu ogromnej siły. Po każdej baśni zamieszczono notę autora z uwagami na temat danego utworu oraz informacje o odpowiednikach danej baśni w folklorze rosyjskim, włoskim, francuskim i angielskim.

Zapraszam do rozwinięcia!

niedziela, 11 września 2016

#63: Dotyk Julii

Autor: Tahereh Mafi 
Seria: Dotyk Julii (tom 1)
Tłumaczenie: Małgorzata Kafel
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 28 kwietnia 2014
Ilość stron: 336
Kategoria: fantasy, dystopia/antyutopia
Ocena: 8/10
Książka bierze udział w wyzwaniu Czytam, ile chcę;
+ 2,2 cm do: Przeczytam tyle, ile mam wzrostu;

Opis: „Nie możesz mnie dotknąć – szepczę. Kłamię – oto, czego mu nie mówię. Możesz mnie dotknąć – oto, czego nigdy nie powiem. Proszę, dotknij mnie – oto, co chcę powiedzieć”.

Nikt nie wie, dlaczego dotyk Julii zabija. Bezwzględni przywódcy Komitetu Odnowy chcą wykorzystać moc dziewczyny, aby zawładnąć światem. Julia jednak po raz pierwszy w życiu się buntuje. Zaczyna walczyć, bo u jej boku staje ktoś, kogo kocha. Bestsellerowa powieść, która podbiła serca czytelniczek na cały świecie.

Zapraszam do rozwinięcia!

czwartek, 8 września 2016

Kreatywny gabRysiek, czyli Świnki trzy

Hej kochani!
Jak tam w szkole? Znowu nauka :C Ale damy radę do wakacji, nie? :D
Już dawno na tym blogu nie pojawił się żaden wpis z moją twórczością. Ostatnio jednak próbuję swoich sił w zupełnie nowym gatunku, jakim jest coś na pograniczu horroru i kryminału. W związku z tym powstała króciutka historyjka, może odrobinę jak legenda czy opowieść na Halloween. Nie jest to idealne, ale liczę na to, że choć niektórym z Was zmrozi krew w żyłach. 


Zapraszam do rozwinięcia :)

poniedziałek, 5 września 2016

#62: Lew, czarownica i stara szafa

Autor: Clive Staples Lewis
Tłumaczenie: Andrzej Polkowski
Seria: Opowieści z Narnii (tom 1)
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2005 rok
Ilość stron: 182
Kategoria: fantasy
Ocena: 8/10
Książka bierze udział w wyzwaniu Czytam, ile chcę;
+ 1,3 cm do: Przeczytam tyle, ile mam wzrostu;


Opis: Ze swojego dzieciństwa C.S. Lewis (1898–1963), profesor uniwersytetu w Cambridge, zachował w pamięci obraz fauna idącego przez zaśnieżony las z parasolem i paczkami. W 1949 r. ten wyimaginowany obraz zainspirował pisarza do napisania opowieści o czwórce dzieci przeniesionych z Anglii do innego kraju, który nazwał Narnią – świata faunów, mówiących zwierząt i mądrego Lwa. Tak powstała powieść „Lew, czarownica i stara szafa”, pierwsza z siedmiotomowego cyklu „Opowieści z Narnii”, o czwórce młodych ludzi pomagających uratować ten pełen uroku i niezwykłych tajemnic świat przed siłami władców zła i bezkresnej zimy.

Zapraszam do rozwinięcia!

sobota, 3 września 2016

#61: Zanim się pojawiłeś

Autor: Jojo Moyes  
Seria: Zanim się pojawiłeś (tom 1)
oraz Leniwa Niedziela
Tłumaczenie: Dominika Cieśla-Szymańska
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 11 września 2013
Ilość stron: 384
Kategoria: literatura obyczajowa, romans
Ocena: 10/10
Książka bierze udział w wyzwaniu Czytam, ile chcę;
+ 3 cm do: Przeczytam tyle, ile mam wzrostu;


Opis: Jest wiele rzeczy, które wie ekscentryczna dwudziestosześciolatka Lou Clark. Wie, ile kroków dzieli przystanek autobusowy od jej domu. Wie, że lubi pracować w kawiarni Bułka z Masłem i że chyba nie kocha swojego chłopaka Patricka. Lou nie wie jednak, że za chwilę straci pracę i zostanie opiekunką młodego, bogatego bankiera, którego losy całkowicie zmieniły się na skutek tragicznego zdarzenia sprzed dwóch lat.

Will Traynor wie, że wypadek motocyklowy odebrał mu chęć do życia. Wszystko wydaje mu się teraz błahe i pozbawione kolorów. Wie też, w jaki sposób to przerwać. Nie ma jednak pojęcia, że znajomość z Lou wywróci jego świat do góry nogami i odmieni ich oboje na zawsze.

Zapraszam do rozwinięcia!

czwartek, 1 września 2016

Wrap up #13: Sierpień 2016

Hej kochani!
Coś czuję, że Wy również nie cieszycie się z powrotu do szkoły? Ja bardzo. Już sobie wyobrażam to wstawanie, uczenie się, jedzenie, potem czytanie i sen. I tak w kółko. Gdzie w tym wszystkim znaleźć czas na bloga? Cóż, odkryłam nową metodę, skuteczną! Nazywa się planowaniem postów z góry :D Idzie mi dobrze, recenzje są mniej więcej na bieżąco, więc jest super.
W sierpniu przeczytałam dziewięć książek, z czego jestem duma :P

 

Podsumowując:
Przeczytałam 3075 stron, czyli około 99 stron jednego dnia.

Przeczytam tyle, ile mam wzrostu:
2,2 cm + 2,7 cm + 1,8 cm + 3 cm + 3,1 cm + 2,2 cm + 2,6 cm + 1,3 cm + 1,5 cm = 20,4 cm, co łącznie daje 97,8 cm / 164 cm.



W tym miesiącu najlepszymi książkami były "Zanim się pojawiłeś", "Dotyk Julii" oraz pierwszy i drugi tom "Opowieści z Narnii". Najgorzej natomiast wypadły "Chłopak, który zakradał się do mnie przez okno" oraz "Pod kloszem". Nie polecam!

A jak Wam idzie czytanie?

wtorek, 30 sierpnia 2016

Małe conieco #4, czyli wakacyjny book haul

Witam Was bardzo serdecznie :)
Dzisiejszy book haul jest całkiem spory, ponieważ przez te dwa, a nawet trzy miesiące (licząc z czerwcem) uzbierało mi się dużo książek do pokazania Wam na blogu. Mam mnóstwo zdobyczy konkursowych, zakupów własnych i również jeden prezent.  Musicie przeboleć jakość zdjęć, ale mój telefon się buntuje. Zapraszam do rozwinięcia!

niedziela, 28 sierpnia 2016

#60: Pod kloszem

Autor: Meg Wolitzer
Tłumaczenie: Paulina Gąsior
Seria: Myślnik
Wydawnictwo: Bukowy Las
Data wydania: 17 czerwca 2015
Ilość stron: 288
Kategoria: literatura młodzieżowa
Ocena: 3/10
Książka bierze udział w wyzwaniu Czytam, ile chcę;
+ 1,8 cm do: Przeczytam tyle, ile mam wzrostu;


Opis: Gdyby życie było sprawiedliwe, Jam Gallahue nadal mieszkałaby w rodzinnym New Jersey ze swoim uroczym chłopakiem z Wielkiej Brytanii – Reevem Maxfieldem. Oglądaliby razem stare skecze i całowali się między regałami szkolnej biblioteki. Z pewnością nie byłaby teraz w Wooden Barn, szkolnym ośrodku terapeutycznym w Vermoncie, i nie chodziłaby na przeznaczone tylko dla wybranych uczniów (rzekomo odmieniające życie) lekcje pt. „Specjalne zagadnienia z literatury angielskiej” poświęcone wyłącznie twórczości Sylvii Plath.

Życie jednak nie jest sprawiedliwe. Reeve’a nie ma już od ponad roku, a Jam wciąż nie może otrząsnąć się po stracie. Kiedy zadanie domowe polegające na pisaniu pamiętnika otwiera Jam i pozostałym uczniom drogę do innego świata, nazwanego przez nich Belzharem, dziewczyna odkrywa rzeczywistość, w której czas staje w miejscu, a ona znów może poczuć obecność Reeve’a. Jednak zapełniając kolejne strony dziennika, Jam musi zmierzyć się z prawdą i zdecydować, jak wiele jest gotowa poświęcić, by odzyskać to, co utraciła.

Zapraszam do rozwinięcia!

czwartek, 25 sierpnia 2016

#59: Pocałunek cienia

Autor: Richelle Mead
Tłumaczenie: Monika Gajdzińska
Seria: Akademia wampirów (tom 3)
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 8 września 2010
Ilość stron: 432
Kategoria: paranormal romance, literatura młodzieżowa
Ocena: 8/10
Książka bierze udział w wyzwaniu Czytam, ile chcę;
+ 2,7 cm do: Przeczytam tyle, ile mam wzrostu;


Opis: Moroje mają zdolności magiczne. Zwykle specjalizują się w jednym z czterech żywiołów - wykorzystują wodę, ogień, powietrze lub ziemię. Lissa stanowiła wyjątek. Pracowała z piątym żywiołem - ducha, o którego istnieniu mało kto słyszał. Moja przyjaciółka posiadała dar uzdrawiania, a nawet wskrzeszania zmarłych. To dzięki niemu nawiązała się między nami szczególna psychiczna więź. Zostałam z nią połączona, nosiłam "pocałunek cienia".

Od czasu, kiedy Rose pokonała w walce strzygi, dręczą ją ponure myśli. Zaczyna widzieć duchy, które ostrzegają przed złem, jakie gromadzi się coraz bliżej bram Akademii. Dziewczynie coraz trudniej tłumić uczucia do Dymitra. Wie, że nie wolno jej pokochać innego strażnika. Ale czasem trzeba łamać reguły… Gdy zaprzysiężony wróg Lissy i Rose, Wiktor Daszkow, stanie przed sądem, napięcie w arystokratycznych wampirzych kręgach sięgnie zenitu. W straszliwej bitwie Rose będzie musiała wybierać między życiem, miłością oraz dwiema najbliższymi osobami… Czy jej decyzja oznacza ratunek tylko dla jednej z nich?

Zapraszam do rozwinięcia!

wtorek, 23 sierpnia 2016

#58: Chłopak, który zakradał się do mnie przez okno

Autor: Kirsty Moseley
Seria: -
Tłumaczenie: Magdalena Krysik
Wydawnictwo: HarperCollins Polska
Data wydania: 16 marca 2016
Ilość stron: 351
Kategoria: young adult
Ocena: 3/10
Książka bierze udział w wyzwaniu Czytam, ile chcę;
+ 2,2 cm do: Przeczytam tyle, ile mam wzrostu;


Opis: Od zawsze unikam jakiegokolwiek fizycznego kontaktu. Dotykać może mnie tylko mama, mój brat Jake i… Liam. Od ośmiu lat co wieczór chłopak z domu naprzeciwko zakrada się przez okno do mojej sypialni i zasypiamy niewinnie przytuleni. Gdyby Jake wiedział, że Liam spędza u mnie każdą noc, chybaby go zabił. Liam to największe szkolne ciacho. Szaleją za nim wszystkie dziewczyny, a on zmienia je jak rękawiczki. Nie mogę go rozgryźć. W dzień zachowuje się jak megadupek, a w nocy jest ciepły i kochany. Wiem, że nie mogę się w nim zakochać – związki Liama nie trwają dłużej niż kilka nocy…

Zapraszam do rozwinięcia!

sobota, 20 sierpnia 2016

LBA - #10 - #16

Hejka kochani :)
Decyzję o dodaniu tego posta podjęłam bardzo spontanicznie. Popatrzyłam na długą listę nominacji i stwierdziłam, że koniec z ciągłymi zaległościami. Post ten będzie więc niezwykły i sporo się z niego o mnie dowiecie (tak myślę :D). Dlaczego? Bo prezentuję przed Wami odpowiedzi na aż siedemdziesiąt jeden pytań! Niektóre pochodzą nawet z zeszłych wakacji... ale mniejsza z tym. 


Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonana robotę". Po przyjęciu LBA należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował. Obowiązkiem jest też wklejenie znaku LBA do wpisu.
 

Zapraszam do rozwinięcia!

czwartek, 18 sierpnia 2016

#57: Harry Potter i Książę Półkrwi

Autor: J.K. Rowling
Seria: Harry Potter (tom 6)
Tłumaczenie: Andrzej Polkowski
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 28 stycznia 2006
Ilość stron: 704
Kategoria: literatura młodzieżowa, fantasy
Ocena: 10/10
Książka bierze udział w wyzwaniu Czytam, ile chcę;
+ 5 cm do: Przeczytam tyle, ile mam wzrostu;


Opis: Po nieudanej próbie przechwycenia przepowiedni Lord Voldemort jest gotów uczynić wszystko, by zawładnąć światem czarodziejów. Organizuje tajemny zamach na swego przeciwnika, a narzędziem w jego ręku staje się jeden z uczniów. Czy jego plan się powiedzie? Tom szósty przygód Harry’ego Pottera przynosi cenne informacje o matce Voldemorta, jego dzieciństwie oraz początkach kariery młodego Toma Riddle’a, które rzucą nowe światło na sylwetkę głównego antagonisty Pottera.

Na czym polega sekret nadprzyrodzonej mocy Czarnego Pana? Kto będzie nowym nauczycielem obrony przed czarną magią? Jaki jest cel tajemniczych i niebezpiecznych wypraw Dumbledore’a? Kto będzie wybranką serca Harry’ego? I wreszcie, kto jest tytułowym Księciem Półkrwi i jaką misję ma on do spełnienia?

Zapraszam do rozwinięcia!

wtorek, 16 sierpnia 2016

#56: Klątwa Tytana

Autor: Rick Riordan
Tłumaczenie: Agnieszka Fulińska
Seria: Percy Jackson i bogowie olimpijscy (tom 3)
Wydawnictwo: Galeria Książki
Data wydania: 17 lutego 2016
Ilość stron: 312
Kategoria: fantasy
Ocena: 10/10
Książka bierze udział w wyzwaniu Czytam, ile chcę;
+ 2,2 cm do: Przeczytam tyle, ile mam wzrostu;


Opis: Kiedy Percy Jackson dostaje od swojego najlepszego kumpla Grovera pilną wiadomość z prośbą o pomoc, natychmiast przygotowuje się do walki. Przyjaciele ruszają na ratunek i odkrywają, że Grover spotkał kogoś wyjątkowego: dwoje potężnych dzieci półkrwi o nieznanym pochodzeniu. Ale to nie wszystko, co ich czeka. Król tytanów Kronos uknuł najbardziej podstępny ze swoich planów, a młodzi herosi mają być jego ofiarami. Nie tylko oni są w niebezpieczeństwie. Przebudził się starożytny potwór zdolny zniszczyć Olimp, a Artemida, jedyna bogini, która potrafi go wytropić, zaginęła. Percy i przyjaciele wraz z Łowczyniami Artemidy mają tylko tydzień, żeby odnaleźć porwaną boginię i rozwiązać tajemnicę potwora, na którego polowała. A po drodze będą się musieli zmierzyć z najniebezpieczniejszym wyzwaniem: mrożącą krew w żyłach klątwą tytana.

Zapraszam do rozwinięcia!

piątek, 12 sierpnia 2016

#55: Mumia

Autor: Tess Gerritsen
Tłumaczenie: Zbigniew Kościuk
Seria: Rizzoli/Isles (tom 7)
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 11 sierpnia 2010
Ilość stron: 400
Kategoria: kryminał, thriller
Ocena: 8,5/10
Książka bierze udział w wyzwaniu Czytam, ile chcę;
+ 3,7 cm do: Przeczytam tyle, ile mam wzrostu;


Opis: Pani X, mumia przypadkowo znaleziona w bostońskim Crispin Museum, to medialna sensacja. Archeolodzy, z Josephine Pulcillo na czele, szacują jej wiek na 2000 lat. Jakie jest więc ich zdziwienie, kiedy podczas tomografii komputerowej odkrywają w zmumifikowanym ciele kulę… Całkiem współczesną. A mumią zaczynają się zajmować nie muzealnicy, ale lekarka sądowa Maura Isles i detektyw Jane Rizzoli.

Szybko okazuje się, że w nieuporządkowanych magazynach muzeum ktoś przechowywał własne zbiory… Policja znajduje tam zwłoki kilku kobiet. Tymczasem Josephine Pulcillo znika.

Rozpoczyna się pełen fałszywych tropów wyścig z czasem. Czy kobiecy duet śledczy zdoła rozwiązać zagadkę sięgającą daleko w przeszłość…?

Zapraszam do rozwinięcia!

środa, 10 sierpnia 2016

Mieszkać, odwiedzić, spalić book tag

Hejka kochani!
Dzisiaj mam dla Was pewien tag książkowy, który już od jakiegoś czasu chodził mi po głowie. Zebrałam się, spisałam wszystkie potrzebne miejsca i tak oto prezentuję Live, Visit, Burn book tag. Zobaczyłam go kiedyś w blogosferze, a zasady są proste. Na karteczkach zapisałam 18 nazw książkowych miejsc/światów (czyli 6 rund). Pomieszałam je i losowałam po trzy. Teraz czas zdecydować, które z wybranych miejsc bym spaliła, które odwiedziła, a w których zamieszkała.


 Zapraszam do rozwinięcia!

poniedziałek, 8 sierpnia 2016

#54: W szponach mrozu

Autor: Richelle Mead
Tłumaczenie: Monika Gajdzińska
Seria: Akademia wampirów (tom 2)
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 16 czerwca 2010
Ilość stron: 328
Kategoria: paranormal romance, literatura młodzieżowa
Ocena: 8/10
Książka bierze udział w wyzwaniu Czytam, ile chcę;
+ 2,3 cm do: Przeczytam tyle, ile mam wzrostu;


Opis: Nazywam się Rose Hathaway. Mam siedemnaście lat i szkolę się w ochronie wampirów i zabijaniu strzyg. Jestem beznadziejnie zakochana w niewłaściwym mężczyźnie, a moja najlepsza przyjaciółka wykazuje zdolności magiczne, które mogą doprowadzić ją do obłędu.
Cóż, nikt nie powiedział, że szkoła średnia to bułka z masłem.

Zuchwały atak strzyg na szanowaną rodzinę morojów wstrząsnął uczniami Akademii. Nadchodzi przerwa świąteczna i by zapomnieć o tragedii, wszyscy wyruszają do luksusowego kurortu narciarskiego. Rose jednak trudno myśleć o wakacjach. Do grona nauczycieli dołączyła legendarna strażniczka… jej matka. Na domiar złego Dymitr interesuje się inną kobietą, Mason nie ukrywa, że z chęcią zamieniłby przyjaźń na coś więcej, a tajemniczy i arogancki nieznajomy wpada na dziewczynę częściej, niżby sobie życzyła.
Pośród sennych zimowych krajobrazów kryje się jednak niebezpieczeństwo. Czy Rose zdoła w porę je dostrzec?

Zapraszam do rozwinięcia!

piątek, 5 sierpnia 2016

#53: Carrie

Tytuł: Carrie
Autor: Stephen King
Seria: - - -
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 30 października 2007
Ilość stron: 252
Kategoria: horror, thriller
Ocena: 7/10
+ 2 cm do: Przeczytam tyle, ile mam wzrostu;


Opis: Carrie White jest inna niż jej rówieśnicy. Nie chodzi na prywatki, nie interesują się nią chłopcy, stanowi obiekt kpin i docinków. Matka - religijna fanatyczka - za wszelką cenę usiłuje uchronić ją przed grzechem. Pewnego razu Carrie się jednak buntuje i idzie na szkolny bal. Gdy tam pada ofiarą okrutnego żartu, rozpętuje się piekło... dziewczyna jest telekinetą o olbrzymiej mocy, której postanawia użyć, by zemścić się na prześladowcach. Ci, którzy ją dręczyli, gorzko tego pożałują.

Zapraszam do rozwinięcia!

środa, 3 sierpnia 2016

#52: Jesienna miłość

Tytuł: Jesienna miłość
Autor: Nicholas Sparks
Seria: Wszystkie kolory miłości
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 4 lutego 2016
Ilość stron: 224
Kategoria: literatura obyczajowa
Ocena: 9/10
Książka bierze udział w wyzwaniu Czytam, ile chcę;
+ 1,8 cm do: Przeczytam tyle, ile mam wzrostu;


Opis: Rok 1958. Landon Carter rozpoczyna naukę w ostatniej klasie szkoły średniej w Beaufort. Wraz z nim do liceum uczęszcza dziewczyna inna niż wszystkie, Jamie Sullivan, która nie rozstaje się z Biblią, z nikim się nie przyjaźni, a cały czas poświęca opiece nad owdowiałym ojcem.

Czy pewny siebie nastolatek pokocha niepozorną Jamie? Bal licealny i świąteczne przedstawienie odmieni ich życie na zawsze. Ale los szykuje Londonowi okrutną niespodziankę...

Na podstawie powieści w 2002 roku powstał film "Szkoła uczuć".

Zapraszam do rozwinięcia!

wtorek, 2 sierpnia 2016

Wrap up #12: Lipiec 2016

Hej kochani!
Jak widzicie, znowu jestem na blogu. Wypoczęłam przez te dwa tygodnie, zmieniłam trochę wygląd bloga, i choć nie jestem w pełni usatysfakcjonowana, na jakieś dziewięćdziesiąt pięć procent podoba mi się to, co stworzyłam. W dodatku nadrobiłam wszystkie zaległe recenzje i napisałam także te z książek, które przeczytałam podczas mojej nieobecności. 
W lipcu przeczytałam osiem książek, z czego jestem bardzo dumna :D



Podsumowując:
Przeczytałam 2670 stron, czyli około 86 stron jednego dnia.

Przeczytam tyle, ile mam wzrostu:
2 cm + 3,1 cm + 1,8 cm + 2,2 cm + 5 cm + 2,2 cm + 3,7 cm + 2,3 cm = 22,1 cm, co łącznie daje 77,4 cm / 164 cm.


W tym miesiącu najlepszymi książkami okazały oczywiście te z serii o Percym Jacksonie oraz ta o Harrym Potterze. Do tego jeszcze dochodzi "Porwana pieśniarka", "Jesienna miłość" oraz "Mumia". I w taki oto sposób z trzech najlepszych zrobiło się pięć :D

A jak u Was idzie czytanie?

środa, 20 lipca 2016

LBA - #8 i #9 + ogłoszenie

Witajcie kochani!
Ale te wakacje szybko lecą, ale przed nami, na całe szczęście, jeszcze druga połowa. Jako że jest to czas relaksu, ja również potrzebuję odpoczynku. Dlatego podjęłam decyzję o "opuszczeniu" bloga na tydzień lub dwa. Co prawda ta przerwa od bloga nie będzie do końca przerwą - mam zamiar popracować nad wyglądem mojej strony, więc nie zdziwcie się, jeśli pewnego dnia zniknie możliwość wejścia na bloga. Rozważam poważnie totalny remont - nie tylko graficzny, muszę uporządkować cały bałagan, który tutaj narobiłam. W związku z tym - posty nie będą się pojawiać. Wasze strony odwiedzać będę, z czytania książek rezygnować nie zamierzam, a wszelkie recenzje pojawią się po prostu w późniejszym terminie. Mam nadzieję, że mnie rozumiecie :)

Przechodząc już do części właściwej - Liebster Blog Award. Dawno czegoś takiego u mnie nie było, ale pojawiły się nowe nominacje, które zmotywowały mnie do opublikowania odpowiedzi na zadane pytania.

 
Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonana robotę". Po przyjęciu LBA należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował. Obowiązkiem jest też wklejenie znaku LBA do wpisu.
 

Zapraszam do rozwinięcia!

sobota, 16 lipca 2016

#51: Wypowiedz jej imię

Tytuł: Wypowiedz jej imię
Autor: James Dawson
Seria: - - -
Wydawnictwo: YA!
Data wydania: 3 czerwca 2015
Ilość stron: 270
Kategoria: horror
Ocena: 5/10
Książka bierze udział w wyzwaniu Czytam, ile chcę;
+ 2,2 cm do: Przeczytam tyle, ile mam wzrostu;

Opis: Książka nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Horror.

Trójka nastoletnich przyjaciół w noc Halloween przyzywa ducha legendarnej Krwawej Mary. To, co miało być zabawą, zmienia się w koszmar i dramatyczną walkę o przetrwanie. Bobby, jej przyjaciółka Naya i przystojny Caine muszą się zmierzyć z nawiedzającą ich w snach upiorną siłą mieszkającą po drugiej stronie lustra. Nastolatkowie odkrywają tajemnicę z połowy XX wieku. Odnajdują jedyną ofiarę, która umknęła Krwawej Mary i od lat przebywa w szpitalu psychiatrycznym. Czego upiór pragnie naprawdę – ukojenia czy zemsty?

Zapraszam do rozwinięcia!